slovenščina slovenščina

Kontakti

višina / height: 174 cm
prsi / bust:  cm
pas / waist:  cm
boki / hips:  cm
konf. št. / dress: 36-38
čevlji / shoes:  39-40
lasje / hair:  rjavi
oči / eyes:  rjave
 
   
   

Višina: 190
Lasje: rjavi
Oči:
Konfekcija: 54
Čevlji: 45

 

 

 

domov | Agencija za promocijo in dogodke | manekenska šola | vaš stil  « Torbice so znova velike  Pusta koža? Ne, hvala! »

Problemi s težo

Zaskrbljeno pismo dijakinje in odgovor zdravnice

 

Pozdravljeni!


Sem Anika, 18 letna dijakinja in imam težave s težo. Visoka sem 157 cm in tehtam 66 kg. V pasu sem kar vitka, v boke, stegna in zadnjico pa močna. Jem 4 obroke dnevno (zajtrk, malica, kosilo, malica), ti niso obilni. Uživam veliko sadja in zelenjave, sladkarijam pa se izogibam. V družini smo vsi močnejše postave. Telovadim v šoli in veliko se sprehajam. Kako naj izgubim telesno težo in kakšna je zame idealna teža? Kaj naj bi vsebovali moji obroki? Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

 

 

Odgovor doktorice:

 

Pozdravljena, Anika!

Bolj kot lepotnim zapovedim velja prisluhniti in zaupati svojemu počutju. Ko se zjutraj pogledamo v ogledalo, ne bodimo prestrogi s seboj, saj vemo, da imajo vsake oči svojega malarja. Za oceno, ali imate preveč kilogramov ali ne, lahko uporabimo različne lestvice, a za bolj zanesljivo velja danes indeks telesne mase (BMI ali ITM), ki opredeljuje morebitno debelost po količini telesnega maščevja, ne po telesni teži. ITM dobimo tako, da telesno težo delimo z kvadratom telesne višine. Tako torej vaš indeks telesne mase znaša 27 kg/m2. Indeks telesne mase je prilagojen starosti mladostnika. Za deklice v starosti 13 let je recimo primerna teža po ITM 15,1 in 22,8 kg/m2, pri starost 15 let pa med 15,9 do 23,9. Za 15-letnico, ki presega ITM 27,3, že lahko rečemo, da se mora soočiti s težavo debelosti. Za odrasle, kamor vi sodite, je optimalen ITM med 18,5 in 25kg/m2, ITM večji od 27,2 za ženske in 27,7 za moške, kar je 20 odstotkov nad idealno telesno težo, ocenjujemo kot prekomerno telesno težo, ITM med 30 in 40 kg/m2 kot debelost in ITM nad 40kg/m2 kot izjemno debelost. Kot kaže, imate prekomerno telesno težo, seveda pa moramo upoštevati tudi delež mišične mase in delež maščevja. Dobro bi bilo, da bi shujšali za 4 kilograme, torej je idealna teža pri vaši višini 62 kilogramov. Po opisu sodeč imate tipično žensko postavo z ozkim pasom in maščevjem na stegnih in bokih, kar služi kot zaloga energije. Prekomerna telesna teža je večinoma povezana z družinsko obremenjenostjo, družbenim okoljem, nepravilno prehrano in načinom življenja, kamor sodi na prvo mesto nezadostno gibanje. Izjemno redko je vzrok specifična motnja, denimo motnja v delovanju ščitnice. Novejša raziskava je pokazala, da imajo vlogo pri debelosti tudi mišice in maščobne celice. Zdravniki so že zdavnaj ugotovili, da se pri debelosti povečata velikost in število maščobnih celic, pred kratkim pa so ugotovili, da mišice postanejo bolj učinkovite in porabijo manj energije, ko poskušamo shujšati, kar prispeva k zmanjšani presnovi.

 

Če drži vse, kar ste zapisali, ste na pravi poti. Uživate primerno število obrokov, ki niso obilni, uživate pa tudi veliko sadja in zelenjave, kar pomeni da je vaša prehrana bogata z dietnimi vlakninami. Natanko tako bi vam svetovala tudi jaz, torej prehrano, bogato s sestavljenimi ogljikovimi hidrati, kot so krompir in testenine, perutnina, ribe, obilo zelenjave; to vas bo nasitilo, ne da bi se zredili. Seveda poleg ustrezne vsakodnevne telesne aktivnosti. Sprehodi in telesna vzgoja v šoli verjetno ne bosta dovolj. Ni mogoče shujšati, če poraba kalorij ni večja od vnosa.

 

Predvsem pa bi vas želela posvariti pred čudežnimi pripomočki, ki obljubljajo izgubo telesne teže brez naporov, ob nespremenjenem načinu prehranjevanja. Če bi tako panacejo odkrili, bi bil njen odkritelj brez dvoma ovekovečen z Nobelovo nagrado.

Na svidenje na Pohorju!


Vaša doktorica, asist. Ksenija Tušek Bunc, dr. med., spec. splošne medicine

organizacija dogodkov

reportaže z dogodkov

organizacija prireditev

modne revije

show program

programi za otroke

modeli

delo modelov & hostes

ženske

fotomodeli

moški

novi obrazi

30+

več

hostese

Eva B

Tadeja D

Midjana

Rebeka K

Sara Ž

Maruša R

več

manekenska šola

O šoli

otroška manekenska šola

mladinska manekenska šola

šola samozavesti Vulcano models

predstavništva

urnik

več

natečaji & nagradne igre

Moja eko obleka 2013

Moja eko obleka 2013-razpis

Moja eko obleka & Vulkanka, moja punčka iz blaga

Moja eko obleka

Mladost je v modi

Natečaj: Postani model za en dan!

več

seminarji
galerije

fotogalerije

videogalerije

reference

NOVI OBRAZ SUPERNOVE

Modni dužinski vikend v Tušu

Modna revija Maribor 2012–EPK

Europarkov modni disko vrtinec

4. poročni sejem v Mariboru!

Poročni Crescendo-modna revija v Habakuku

več

aktualno

Izbranih 7 finalistov natečaja QL modni talent

QL modni natečaj razstava v Novi Gorici

QL modni talent

Šola samozavesti v Hočah

Modna revija v Radovljici

Modna revija v Supernovi Ljubljana

več